Üniversitemizde “Ali Şir Nevâî ve Eserleri” Konulu Sempozyum Düzenlendi
20 Mayıs 2021 | 16:29

Ali Şir Nevâî’nin doğumunun 580. yılı münasebetiyle “Ali Şir Nevâî ve Eserleri” temasıyla “Ankara’dan Taşkent’e Gönül Köprüsü Mîr Ali Şîr Nevâî ve Eserleri Sempozyumu” düzenlendi. Gazi Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu ve Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Vali ve Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Güngör Azim Tuna, Özbekistan Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, Avrasya Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Ali Şir Nevâî Projesi tanıtım filmiyle devam etti. Film gösteriminin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Programın ilk açılış konuşmasını yapan Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, Ali Şir Nevâî’nin eserlerinin Türkçeye kazandırılması ve tanıtılması kapsamında bu programın düzenlendiğini söyledi. Bu programların Taşkent ve Semerkant’ta da iki sempozyumun gerçekleştirileceğini belirten İsmail Cengiz, ayrıca Ankara ve Taşkent’te Nevâî’nin minyatürlerinden oluşan iki serginin de açılacağını ifade etti. İsmail Cengiz, Ankara ve Taşkent’te yapılan sunumların “Ankara’dan Taşkent’e Gönül Köprüsü Bildiriler Kitabı” başlığı altında kitaplaştırılacağını anlattı.

İsmail Cengiz’in konuşmasının ardından Vali ve Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Güngör Azim Tuna’nın konuşmasına geçildi. Güngör Azim Tuna, konuşmasında Ali Şir Nevâî’nin, Türk dünyasına önemli eserler bırakan bir gönül insanı olduğunu söyledi. Vali Güngör Azim Tuna, Ali Şir Nevâî’nin halkla barışık bir insan olduğunu, o dönemde devletin güçlü olmasında, sorun ve sıkıntıların çözülmesinde önemli bir misyon üstlendiğini ifade etti. Güngör Azim Tuna, Ali Şir Nevâî’nin aynı zamanda bir mimar ve şair olduğunu da belirtti.

Vali Güngör Azim Tuna’nın konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Özbekistan ile Türkiye’nin dost ve kardeş ülke olduklarını belirtti. Ali Şir Nevâî hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Musa Yıldız, bir dilci olması nedeniyle en çok Muhâkemetü'l-Lügateyn adlı eserinin olduğunu söyledi. O dönemde devletin dilinin Farsça olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: “Bu eserde özellikle Türkçemizin inceliklerine, ifade gücüne, cümle yapısına değinmiş, Türkçenin akrabalık ilişkileri konusunda çok zengin bir dil olduğunu 15. yüzyılda ortaya koymuş bir büyüğümüzdür. Kendisine çok şey borçluyuz. Güzel Türkçemize eserlerinde çok önem verdiği için ‘Türkçenin Sultanı’ lakabını hak etmiş çok değerli bir büyüğümüzdür. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz.”

Özbekistan Cumhuriyet Ankara Büyükelçisi Alişir Azamhocayev ise konuşmasına “Atatürk tarafından temeli atılan ve onun “Gazi” adını taşıyan Gazi Üniversitesinde sizlere seslenmek benim için bir onurdur” diyerek başladı. Gazi Üniversitesinin Türk dünyasının olduğu gibi dünyanın da en iyi üniversitelerinden birisi olduğunu belirten Azamhocayev, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından Özbekistan Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a Özbekistan ve Türkiye arasındaki stratejik iş birliğinin geliştirilmesine olan katkılarından dolaylı Özbekistan millî giysisi “çapan” giydirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız ise Alişir Azamhocayev’e Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında kendisi adına dikilmiş olan 3 adet fidan sertifikası verdi.

İsmail Cengiz ise Vali Güngör Azim Tuna’ya çapan giydirdi. Ayrıca Güngör Azim Tuna’ya Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında kendisi adına dikilmiş 3 adet fidan sertifikası verildi.

Program Alİ Şir Nevâî şiir ödülü takdimi ve Ali Şir Nevâî Minyatürleri Sergisi’nin açılışıyla devam etti. Sergi açılışının ardından panele geçildi. Panelde, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel “Ali Şir Nevâî ve Türkçeciliği”, Prof. Dr. F. Gülay Mirzağlu “Ali Şir Nevâî Şiirinin Türk Dünyası Müzik Kültürüne Yansımaları”, Prof. Dr. Fatma Açık “Sedd-i İskenderi’de İdeal Devlet Adamı”, Prof. Dr. Funda Toprak “Ali Şir Nevâî’de İlim ve Cehalet Anlayışı”, Doç. Dr. Veli Savaş Yelok “Anadolu Sahası Tezkirelerinde Ali Şir Nevâî”, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan “Doğunun Yıldızı Ali Şir Nevâî Romanı Hakkında” ve Doç. Dr. Emek Üşenmez “İngiltere’deki Nevâî Yazmaları” konulu sunumda bulundular.

 

background image