Üniversitemizde “Ostomili Bireyler Covid 19 Pandemisinde Neler Yaşıyor” Konulu Program Düzenlendi
18 Mayıs 2021 | 23:08

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği iş birliğiyle “Ostomili Bireyler Covid 19 Pandemisinde Neler Yaşıyor” konulu bir program düzenlendi. Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara’nın moderatörlüğünü yaptığı programa konuşmacı olarak Üniversitemiz Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Leventoğlu ile stoma ve yara bakım hemşiresi Aysel Ören Him katıldı.

Program Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara’nın konuşmasıyla başladı. Ostomili bireyleri bilgilendirmek adına bu etkinliği düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, Türkiye’deki ilk stomaterapi ünitesinin Gazi Üniversitesinde açıldığını vurguladı. Zehra Göçmen Baykara, Üniversitemiz bünyesinde yer alan ostomi ünitesinin de Türkiye’de bu faaliyetlerin yürütüldüğü en iyi ünite olduğunu belirtti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan konuşmasında “Çok özel bir konu, çok özel konuklar ve çok özel bir hasta grubu var. Umarım buradan çok iyi bir şekilde ayrılırlar. Başarılı bir toplantı olmasını diliyorum. Hastalarımıza güzel ufuklar açacağı konusunda inancım tam” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız da konuşmasında bu programda çok özel bir konunun ele alındığını ve çok özel konukların yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Musa Yıldız; Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, Prof. Dr. Sezai Leventoğlu, Aysel Ören Him ve programın düzenlenmesinde katkıda bulananlara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sezai Leventoğlu’nun sunumuna geçildi. Küresel salgınla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Leventoğlu, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ilk defa dünyanın bu kadar büyük bir salgınla karşı karşıya kaldığını ifade etti.  Prof. Dr. Sezai Leventoğlu, salgın döneminde hastaların stomalarını işaretleyebilmek ve var olan stomalıların da yaşam kalitesini artırabilme konusuna önem verdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu, küresel salgın döneminde Stomaterapi Ünitesinde aldıkları önlemler hakkında bilgiler verdi. Ostomili bireylerin pandemide yaşadıkları sıkıntılar hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Leventoğlu, sağlık çalışanlarının uzaktan ostomili bireyleri ve onların yakınlarını hasta bakımı konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Aysel Ören Him ise sunumunda küresel salgın sürecinde stoma bakım hemşiresi olarak kendi yaşadıkları sıkıntılarla hastaların yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Zor bir süreç yaşadıklarını söyleyen Aysel Ören Him, bu dönemde her zaman hastaların yanında olmaya çalıştıklarını anlattı. Stomaterapi Ünitesine Türkiye’nin her yerinden hastaların ulaşmasının mümkün olduğunu söyleyen Aysel Ören Him, hastalara nasıl daha iyi hizmet verileceği konusuna da önem verdiklerini ifade etti.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

 

background image