Gönül Dağının Âşıkları Üniversitemizde Buluştu
13 Mart 2024 | 18:00

Üniversitemiz, İçişleri Bakanlığı ve Dünya Sanatçılar Derneği iş birliğinde “Gönül Dağının Âşıkları Gazi Üniversitesinde Buluşuyor” temalı şölen düzenlendi. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Yücel Gelişli, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Gökmen, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, Üniversitemiz Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katıldı. Programda; Aşık Kul Nuri, Aşık Zeki Erdali ve Şeyda Erdal, unutulmaz bir müzik şöleni yaşattı.

Programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Prof. Dr. Musa Yıldız, dünyanın en eski ve köklü kültürüne sahip Türk milletinin en büyük kültürel zenginliklerinden birinin âşıklar ve aşıklar geleneği olduğunu söyledi. Binlerce yıllık sözlü ve yazılı kültür ürünlerinin yüzyıllardır taşıyıcılığını yapan âşıkların  üstlenmiş oldukları sorumluluklar nedeniyle Türk toplumunun gizli kahramanları olduğunu belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “Tarihin çok eski döneminden itibaren, kam, şaman, ozan, bahşı gibi isimlerle, başta ozanların piri olarak kabul edilen Dede Korkut olmak üzere, Türk dünyası içinde de farklı isimlerle yer edinen bu meslek erbapları, özellikle Türklerin Anadolu’yu yurt tutmalarından itibaren kendilerine “âşık ve ozan” isimlerini uygun görerek, yüzyıllardır geleneği kuşaktan kuşağa aktarmış, kültürel mirası en canlı şekliyle yaşamış; yaşatmışlar, bulundukları yerlerde, insanların gönüllerine girerek, onların çarpan kalbi, söyleyen dili, kimi zaman da hüzünlenen, derdiyle dertlenen gönül erleri olmuşlardır. Âşık isminden de anlaşıldığı üzere, önce yaratana, sonra içinde yaşadığı topluma kendini adamış; duygularını, düşüncelerini kimseye emanet etmeden, içinden geldiği şekliyle, en doğal hâliyle yansıtmış, yansıtmaya da devam etmektedir. Dolayısıyla, nerde bir âşık veya ozan varsa, orda neş’e, mutluluk saçılıyordur. Bu anlamda özellikle, doğaçlama yani irticalen söyleme yeteneğinin kendilerine Allah tarafından verildiğine inanan Âşıklarımız ve Âşıklık Geleneği, bütün Türk dünyasında ve 2009 yılından itibaren de UNESCO tarafından tanınan meslek erbapları olmuşlardır. Bizler de bugün burada sizlere, bu gönül insanlarının sanatlarını icra etmeleri ve özellikle Anadolu’nun pek çok farklı şehrinden gelen siz değerli öğrencilerimize onları tanıtmak için bu programı düzenliyoruz. İnşallah güzel bir program sizleri bekliyor” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, programın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Avrasya Âşıklar Derneği Başkanı Âşık Zeki Erdali ve Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan ve Koordinatörlük çalışanlarına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Aşık Kul Nuri, Aşık Zeki Erdali ve Şeyda Erdal’ın icra ettiği müzik şölenine geçildi. Aşık Kul Nuri ve Aşık Zeki Erdali, Gazi Üniversitesinde bir gelenek haline gelen bu programda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söylediler. Aşık Kul Nuri ve Aşık Zeki Erdali, programın düzenlenmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan'a ve Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu’na teşekkür ettiler.

Müzik şöleninin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Aşık Kul Nuri, Aşık Zeki Erdali ve Şeyda Erdal’a teşekkür ederek, Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında adlarına dikilen fidan sertifikalarını takdim etti.

Müzik şöleni toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

-1
background image