“Araştırmalarınız Patente Nasıl Dönüşür? Patent Fikri Olan Soruyor, Uzmanlar Cevaplıyor” Adlı Program Gerçekleştirildi
13 Mart 2024 | 14:27

Üniversitemiz Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü, Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisinin ortaklaşa düzenlediği, “Araştırmalarınız Patente Nasıl Dönüşür? Patent Fikri Olan Soruyor, Uzmanlar Cevaplıyor” adlı program geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Teknoloji Fakültesi Dekanlığı A2 Giriş Konferans Salonunda yapılan programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Üniversitesi Tasarım Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Serkan Güneş, Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. İrfan Çapan, Teknoloji Transfer Ofisinden Öğr. Gör. A. Özge Eken Karataylı, Sınai Mülkiyet Uzmanı Dr. Ali Rıza Köker, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır yaptı. Üniversitemizde yapılan akademik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bilginin sınai mülkiyet ile korunmasının yaygınlaştırılması için Üniversite içi tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin farklı etkinliklerle yürütülmekte olduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “2017 yılında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle üniversitede ortaya çıkan buluşlar için bildirim zorunluluğu doğmuştur. Bu sebeple, Buluş Değerlendirme Komisyonumuz faaliyete başlamıştır. Her hafta periyodik olarak yapılan toplantılarla süreçlerin hızlı ve sağlıklı şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Çeşitli teşvik mekanizmalarıyla, değerli akademisyenlerimizin patent süreçlerine daha çok dâhil olması hedeflenmektedir” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Teknoloji Transfer Ofisimiz bünyesinde yer alan patent ofisimiz, sınai mülkiyet konusunda akademisyen ve öğrencilere danışmanlık ve süreç yönetimi konularında hizmet vermektedir. Birim, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Sınai Mülkiyet Danışma Birimi olarak faaliyet göstermektedir. Gazi Üniversitesi mensubu akademisyenlerin buluş ya da tasarım sahibi olduğu patent, tasarım, faydalı model başvuru ve tescillerinden oluşan portföy içeriği her geçen yıl artmaktadır.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “2023 yılında 54 patent başvurusu, 10 tasarım başvurusu, 9 faydalı model başvurusu dosyalanmıştır. Sınai mülkiyet verileri Üniversitemiz akademik birimlerinin yanı sıra Ar-Ge Kurum Koordinatörlüğü hedef göstergelerinde de yer almaktadır. Kayıtların sağlıklı tutulabilmesi için buluş ya da tasarım sahibi olduğunuz bir patent ya da tasarım bulunması durumunda bildirilmesini önemli olduğunu bir kez daha hatırlatarak sözlerime son verirken konuşma ve sunumlarıyla etkinliğimize destek veren hocalarımıza teşekkür ediyorum.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın konuşmasının ardından Tasarım Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Serkan Güneş, Sınai Mülkiyet Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Köker, Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. İrfan Çapan, Teknoloji Transfer Ofisinden Öğr. Gör. A. Özge Eken Karataylı sunumlarını yaptılar ve dinleyicilerden gelen soruları cevapladılar.

Program, fotoğraf çekimi sonrası sona erdi.

-1 -1 -1
background image