Üniversitemizde “Besin Alerjileri ve Alerjen Yönetimi” Adlı Etkinlik Düzenlendi
28 Nisan 2021 | 17:41

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından düzenlenen “Besin Alerjileri ve Alerjen Yönetimi” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Saniye Bilici’nin yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eda Köksal, Dr. Öğr. Gör. Emine Yassıbaş, Arş. Gör. Sabriye Aslan, Arş. Gör. Menşure Nur Çelik, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Öğr. Gör. Samim Saner, Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan ile konuklar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Eda Köksal,  bu etkinliğin ne kadar önemli olduğunu, özellikle günümüzde son 20 yılda gittikçe artan çocukluk çağındaki bu besin alerjilerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve nelere dikkat etmemiz gerektiği konusuna değinmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek konuşmacılara teşekkür etti.

 “Besin Alerjileri Nedir, Ne Değildir?“ başlıklı sunumunda alerji ve besin alerjisi kavramlarının tanımına, vücuttaki reaksiyonlarına, çocuklara yansıyan etkilerine, besin alerjilerinin olası nedenleri ile görülme sıklığına, beslenme ile besin alerjilerinin riskinin azaltılma yollarına ve besin alerjilerinin tanısına değinen Dr. Öğr. Gör. Emine Yassıbaş, “Dünya çapında en az 240 milyon insanın (%3) besin alerjisi olduğu tahmin edilmektedir ve küresel olarak büyüyen bir endişe söz konusudur” diye konuştu.

“Gıda Sanayinde Alerjen Yönetimi” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Öğr. Gör. Samim Saner, derneklerinin amaç ve misyonuna, uluslararası kurumlarla olan iş birliklerine (Uluslararası Gıda Koruma Birliği (IAFP), Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu (EHEDG)) ve sunum içeriğinde yer alan konu başlıklarının detaylarına değindi. Gıda alerjisini, bazı gıdalardaki proteinlere bazı hassas bireylerin IgE (Non-IgE) aracılı verdikleri advers yanıtlardır diye tanımlayan Öğr. Gör. Samim Saner, “Gıda alerjisi olan bireyler için tek çözüm, alerjik oldukları gıdaları diyetlerinden uzak tutmaktır. Bu nedenle, gıda üretiminde alerjen yönetimi büyük önem taşımaktadır” dedi.

“Ebeveyn ve Diyetisyen Gözüyle Alerjik Çocuğa Yaklaşım: Tecrübe Aktarımları” konulu sunumda konuşmacı olarak yer alan Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan, derneğin oluşumundan, amacından ve kendi yaşamındaki tecrübelerinden bahsetti. Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanları Arş. Gör. Sabriye Aslan ile Arş. Gör. Menşure Nur Çelik’in konuyla ilgili sunumlarının ardından etkinlik soru cevap kısmıyla sona erdi. 

background image