“Uluslararası Fuzuli Sempozyumu” Gerçekleştirildi
9 Ekim 2024 | 14:28

Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, M. Fuzuli Adına El Yazmaları Enstitüsü, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü iş birliği ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Azerbaycan Kültür Merkezinin katkılarıyla düzenlenen, “Uluslararası Fuzuli Sempozyumu” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa, Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Karyeyen, Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanı Samir Abbasov, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, TKAE Başkanı Prof. Dr. A. Bican Ercilasun, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serçin Karataş, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmet Çetin, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve Milli Marşların okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Karyeyen yaptı. 2024 yılının 16. yüzyılın önde gelen şairlerinden Fuzûlî'nin 530. doğum yıldönümüne rastladığına işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Karyeyen, “Bu sebeple Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 2024 yılının Fuzûlî Yılı olarak kutlanması kararlaştırılmıştır” dedi.

Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Karyeyen, sözlerini şöyle noktaladı: “Düzenleme kurulu başta olmak üzere, sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan kurum ve kuruluşlar ile sayın temsilcilerine, sempozyumda bildiri sunacak değerli katılımcılara ve dinleyicilere şükranlarımı sunarım. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Açılışta konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov ise, Gazi Üniversitesinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Fuzuli'nin Azerbaycan’da halen yaşadığına dikkat çeken Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Fuzuli'nin tüm Türk dünyasının ortak değeri olduğunu söyledi. Türkiye ve Azerbaycan’ın tek millet iki devlet olduğunun altını çizen Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov¸ Fuzuli gibi önemli değerlere sahip çıkılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Açılışta ayrıca Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, TKAE Başkanı Prof. Dr. A. Bican Ercilasun, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serçin Karataş, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmet Çetin konuşmalarını yaptılar. Açış konuşmaları sonrası sempozyum oturumlarına geçildi. Program, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Azerbaycan Kültür Merkezi Konseri ile sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1