Üniversitemizde “20.Verimlilik Günleri” Etkinliği Düzenlendi
7 Mart 2024 | 14:50

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Endüstri Topluluğu tarafından bu yıl 20.’si düzenlenen Verimlilik Günleri'nde yapay zeka ve şirketlerin bu alandaki gelişmelere karşı oluşturdukları stratejik arka planlar ele alındı.

Türkiye'nin önde gelen şirketlerini öğrencilerimizle buluşturan etkinlik ile hem trendlere ve teknolojik gelişmelere hakim hem de iş hayatındaki gelişmelere aşina, bilinçli bir mezun profili yetiştirmeye katkı sağlamak amaçlanıyor. Etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Toklu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Dairesi Başkanı Dr. Yücel Özkara, Milli Prodüktivite Merkezi eski Genel Sekreteri Kerim Ünal, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.  

Etkinlik ilk olarak Endüstri Mühendisliği Bölümü Endüstri Topluluğu Başkanı Cihan Güngör’ün açılış konuşmasıyla başladı. Güngör, konuşmasında topluluk hakkında bilgiler verdi.

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Toklu konuşmasında üretim ve verimlilik konusuna değindi. Verimliliğin ülkeler ve insanlar için oldukça önemli bir konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilal Toklu, verimlilik bakımından yapay zekanın da önem taşıdığını kaydetti. Prof. Dr. Toklu, etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Milli Prodüktivite Merkezi eski Genel Sekreteri Kerim Ünal ise Milli Prodüktivite Merkezi  hakkında bilgi verdi. Bu etkinliğin ilk kez 20 yıl önce düzenlendiğini hatırlatan Ünal, bu nedenle etkinliğe katılmaktan dolayı onur duyduğunu ifade etti. Kerim Ünal, etkinliğe katılanlara verimli günler temennisiyle konuşmasını tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Dairesi Başkanı Dr. Yücel Özkara da 20 yıl önce düzenlenen etkinlikle atılan tohumların yeşillenmiş olduğunu görmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Özkara, bu etkinliğin düzenlenmesinden dolayı öğrencileri tebrik etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise verimliliğin önemli bir kavram olduğunu söyleyerek, “Verimlilik, her şeyden önce bir düşünce tarzıdır ve sürekli var olanı iyileştirmeye çalışır. Her şeyin, bugün dünden, yarın bugünden daha iyi yapılabileceği inancına dayanır. Verimlilik kültürü aynı zamanda bir yaşam biçimidir ve davranışa çevrilebildiği ölçüde anlam kazanır” dedi.  

Prof. Dr. Yıldız, verimliliğin, kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlamak için gereken zamanı daha etkili bir şekilde kullanmasının yanı sıra, kişinin günlük yaşamında daha etkili ve verimli olmasını da kolaylaştırdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, eğitimde verimliliği, öğrencilerin bilgi ve becerilerini en yüksek düzeyde geliştirme sürecinde kullanılan kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanma olarak tanımladı. Bu kapsamda verimliliğin, eğitim-öğretim faaliyetlerinde amaçlanan hedeflere olabildiğince kısa sürede ve en az kaynakla ulaşmayı hedefleyen bir yaklaşım olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, günümüzde eğitimin hedefinin, bilgi toplumunun ihtiyaç duyduğu insan tipinin yetiştirilmesi olduğuna değindi.   

Bilgi toplumunda, bilginin gücün sembolü olduğunu anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Yarınlarda, hangi ülke daha fazla bilgiye sahip olursa, o ülke güçlü olacaktır. Üniversiteler bu bilgilerin oluşturulacağı yerlerdir. Üniversitelerin oluşturduğu kurumsal kültür içinde öğrenciler, bilgiye ulaşma yollarını bilen, bilgi teknolojilerinden ve verimlilik tekniklerinden yararlanabilen; okuyan, araştıran ve yorumlayan kişiler olarak yetişmektedir. Benim inancım odur ki, Üniversiteler içinde bulunduğu toplumun beklentilerini yeterince karşılayabilir ve o toplumla yakın ilişkiler kurabilirse, verimliliği çağdaş yaşamın temel bir değeri haline getirebilirler.”

Bu sene gerçekleştirilecek Verimlilik Günleri toplantılarının ana konusunun ‘yapay zekâ’ olarak belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, bu konunun kendisinin de ilgisi çeken bir konu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Keşke zamanım olsa da, toplantılara katılan şirket temsilcilerinden bu alanda neler yaptıklarını ve yapay zekânın değerini kanıtlayan başarı hikâyelerini dinleyebilsem... Çok şeyler kaçırdığımın farkındayım. Bu açıdan sevgili gençler, çok şanslısınız... Toplantılara mutlaka katılıp, sanayimizin değerli temsilcilerini dinleyin. İnanıyorum ki, çok güzel şeyler öğreneceksiniz.”

Her geçen gün artan sayıda şirketin, iş hedeflerine ulaşmada yapay zekâ uygulamalarının getirdiği rekabet avantajını kabul ettiğini ve bunu, işletme genelinde bir öncelik haline getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız,  yapay zekâ ile sağlanan hedeflenmiş önerilerin, şirketlerin daha kısa süre içinde, daha iyi kararlar almasına yardımcı olduğu örneğini verdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, çok kısa bir zaman içinde yapay zekânın sunduğu pek çok özelliğin; maliyetlerin düşürülmesini, risklerin azaltılmasını, pazara giriş süresinin hızlandırılmasını ve bunlardan çok daha fazlasını sağlayabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, gençlerden verimliliği, eğitim hayatlarının bir parçası haline getirmelerini isteyerek, konuşmasını şu tavsiyelerde bulunarak tamamladı: “ders ya da sınavlara hazırlık yaptığınız dönemlerde zamanı doğru, yani verimli kullanmaya çalışın. Çalışmanızı kolaylaştırmak için verimli olduğunuz saatleri seçin. (varsa) Bugünün işini yarına erteleme alışkanlığınızı artık bırakın, hedefinize ulaşmak ve bunun sürekliliğini sağlamak için hedeflerinize karşı sorumluluk duygunuzu artırın. Bu ülkenin geleceği sizlersiniz. Sizlerin zekâ parıltılarıyla ışıldayan gözlerinize baktığımda gönlüm rahatlıyor, istikbâlden endişe duymuyorum.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Bilal Toklu, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a; Prof. Dr. Musa Yıldız ise Prof. Dr. Bilal Toklu, Dr. Yücel Özkara ve Kerim Ünal’a plaket takdim etti. 

“20. Verimlilik Günleri” etkinliğinde şirket oturumları, sosyal oturumlar ve workshoplar gerçekleştirildi. Etkinliğin sonunda katılımcılara sertifika verildi.

verimlilik günleri-1 verimlilik günleri-1 verimlilik günleri-1 verimlilik günleri-1 verimlilik günleri-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1 verimlilik-1
background image