Köklerimizin İzinde: Yusuf Akçura Konferansı
21 Mayıs 2021 | 18:11

Rektörlüğümüz ve Gazi TÖMER’in düzenlediği Köklerimizin İzinde Konferanslarının 2.’si olan Yusuf Akçura programı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Programda, açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, ‘’Türk tarihinde önemli, değerli bir büyüğümüz olan Yusuf Akçura, Türklük şuurunun güçlendirilmesiyle ilgili önemli faaliyetler yapmıştır. Kazan kökenli olmasına rağmen Anadolu’ya gelmiş, Anadolu’da faaliyetler yürütmüştür. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bulunmuş, Türk Yurdu dergisinin çıkarılmasında katkıda bulunmuş ve Türk Ocaklarının kuruluşunda yer almış önemli bir büyüğümüzdür.’’ dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Serkan Acar’a , başta Nezir Temur olmak üzere organizasyonu yapan TÖMER yetkililerine, konferansta moderatörlük yapan Mehmet Er ve Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezinde görev yapanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Doç. Dr. Serkan Acar yaptığı konuşmada, Yusuf Akçura’nın Türk tarihindeki yeri, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne katkısı ve yetiştiği ortam üzerinde durdu. Yusuf Akçura’nın, kurulma safhasına giren Türkiye Cumhuriyeti’ne entelektüel bakımdan çok ciddi bir katkı sağladığına, gençlik devrinde Rusya’daki Türkoloji çalışmalarına zirve yaptırdığına, sadece tarih ya da siyasetle uğraşmadığına aynı zamanda iktisat politikalarına büyük önem verdiğine ve tarihi iktisadi açısından değerlendirebilmesinin kendisine muadilleri arasında üstünlük kattığına, 1931 yılında Türk Tarih Kurumunun kurulması görevinin Yusuf Akçura’ya verildiğine ve ilk başkanı olduğuna değindi.

Doç. Dr. Serkan Acar, Yusuf Akçura hakkında yapılacak ilmi toplantıların, konferansların, söyleşilerin sayısının artırılması, onun fikirlerinin yeniden ele alınıp ayrıntılı şekilde yeniden incelenmesi ve 21.asıra tatbik edilmesi gerektiğini belirtti. Üniversitelere burada büyük bir vazife düştüğünü belirten Acar, 21. Asrın ilk çeyreğinde bu görüşleri yeniden ince eleyip sık dokuyarak günümüz koşullarına uydurmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne yeni bir Türkçülük manasında katkı yapacak fikirlerin, yayınların neşredilme işinin günümüz aydınlarına düştüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Nezir Temur, Doç. Dr. Serkan Acar’ın, Yusuf Akçura ve fikirlerinin içinde bulunduğumuz dönemde tekrar çağa göre yorumlanması gerektiği noktasındaki fikirlerine katıldığını belirtti. Davete icabet ettiği ve değerli vaktini ayırdığı için kendisine teşekkür etti.

 

 

background image