Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı’nın Açılışı Yapıldı
18 Mayıs 2021 | 11:05

Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı” gerçekleştiriliyor. Sertifika programı kapsamında katılımcılara 30 saat teorik, 20 saat de pratik ders verilecek. Programın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, GUZEM Müdürü Doç. Dr. Mutlu Tahsin Üstündağ ve program katılımcıları katıldı. Sertifika programının açılış dersi ise Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin tarafından verildi.

Program Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, bu programın bu yılın Yunus Emre yılı ilan edilmesi nedeniyle Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılına istinaden düzenlenen programların dördüncüsü olduğunu söyledi.

Günümüzde milyonlarca insanın Türkçeye ilgi gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bizler de dilimize düşen görevi yapmak için elimizden geleni en iyi şekilde göstermeye gayret ediyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel eğitim kurumlarından biri olan Gazi Üniversitesinin eğitim öğretim denilince akla ilk gelen kurum olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin güçlü akademik altyapısı, nitelikli kadrosu ve deneyimiyle Türkçenin yabancı dil olarak öğretimine de öncülük ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, bu programın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı TÖMER ve GUZEM çalışanlarına, açılış dersini vermek üzere katılımından dolayı ise Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu programın, katılımcıların güncel kuram ve kurallardan haberdar olmalarını ve sınıflarına daha bilgili gitmelerini sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemizin tecrübeli hocalarından alacağınız derslerle uygulamadan alacağınız farkları hissedeceksiniz. Programın temel amacı tecrübe aktarımıdır” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını programa katılanlara hitaben “Gazili olmanın ayrıcalığını yaşamanız ve bu farkı göstermeniz için her zaman yanınızdayız” diyerek tamamladı.  

Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in verdiği açılış dersine geçildi. Prof. Dr. Gürer Gülsevin, açılış dersinde Türkçe öğretiminin tarihi hakkında bilgi verdi. Türkçe öğretiminin Kaşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk adlı eserine dayandığını söyleyen Prof. Dr. Gülsevin, “Yabancılara Türkçe öğretme amaçlı eserimiz diğer halklardan gelen talep üzerine yazılmamıştır. Türklerin başka milletlere dilini öğretmek amacıyla yazılmıştır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin, eskiden yabancılara Türkçe öğretmeyi gerektiren herhangi bir talep olmadığını ancak günümüzde böyle bir talep olduğu için Türkçeyi yabancılara öğretmek için ana bilim dalı bile kurulduğunu söyledi.

TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, kültür ve yazı dili olan Türkçenin aynı zamanda  edebi dil, devlet dili, bilim dili ve resmi dil olduğunu ifade etti. 12 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada yazı dilleri ve lehçeleriyle birlikte 250 milyon civarında insanın Türkçe konuştuğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından derse geçildi.

background image