“Uyuşturucu İle Mücadele” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
5 Mayıs 2021 | 13:52

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği Salı Konferanslarının 13’üncüsü çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta, Gazi Üniversitesi Mezunu, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürü, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Murat Sarıgüzel,  “Uyuşturucu İle Mücadele” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serçin Karataş’ın yaptığı konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç’un yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, Gazi Eğitim Fakültesinin Salı konferansları dizisinin 13’üncüsünü gerçekleştirdiği söyledi. Çok önemli bir konunun ele alınacağının altını çizen Prof. Dr. Bekir Buluç, “Bugün uyuşturucu konusunda alanın uzmanlarından Sayın Murat Sarıgüzel bize çok önemli bilgiler verecek. Uyuşturucu sadece bizim değil tüm dünyanın çok önemli bir sorunu. Dünya ile kıyaslandığında emniyet güçlerimizin çalışmalarıyla diğer ülkelere göre çok daha iyi durumdayız fakat uyuşturucu konusundahepimizin üzerine çok önemli görevler düşüyor. Bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Prof. Dr. Bekir Buluç’tan sonra söz alan, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürü, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Murat Sarıgüzel, “Gazi Üniversitesi çatısı altında böyle bir programa katılmak ve gençlerimize bir farkındalık yaratmak bizim için büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye’de uyuşturucu ile ciddi bir mücadele yapıldığını ifade eden Murat Sarıgüzel, “Uyuşturucu konusunda her an teyakkuzda olmamız gerekli. Hem ulusal hem de uluslararası çalışmalar yapıyoruz. Sadece yakalamalarla uğraşmıyoruz. Madde yakalama konusunda rekor kıran bir ülkeyiz. Bu sadece güvenlik tarafı olan bir iş değil. Toplumun tüm kesimlerinin farkında olarak mücadele edeceği bir alan” diye konuştu.

Murat Sarıgüzel, şöyle devam etti: “Uyuşturucu toplumun sağlığını doğrudan etkileyen ciddi bir güvenlik meselesidir. Uyuşturucu ticaretinden beslenmeyen herhangi bir terör ya da suç örgütü yoktur. Türkiye nüfusunun yaklaşık 13 milyonu 15-24 yaş aralığında bulunuyor. Biz alanımızı anlık olarak takip ediyoruz. Elde ettiğimiz bilgilere göre şu anda Türkiye’de maddeye başlama yaşının 20,9 olduğunu söyleyebiliriz.”

TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, konuşmasını şöyle tamamladı: “Uyuşturucu madde, belirli miktarda alındığında, kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddelerdir. İnsanın yaşamına devam edebilmesi için gerekli olmayan, fakat vücuduyla tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp kullanması ve devamında da bu maddeyi bırakmakta zorlanması durumuna ise madde bağımlılığı denir.”

Etkinlik soru-cevap kısmı ile sona erdi.

background image