Üniversitemizde “Beyin Ölümü Organ Nakli ve Etik” Konulu Etkinlik Yapıldı
1 Mayıs 2021 | 12:11

Gazi Üniversitesinin kuruluşunun 95. yıl etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı tarafından “Beyin Ölümü Organ Nakli ve Etik” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu yaptı. Prof. Dr. Çobanoğlu, Üniversitemizin 95. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen bu etkinlikte organ bağışı hakkında farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Hasarlanmış, işlevini yitirmiş ya da hasarlanmış organların değiştirilmesi konusuna tüm dünyada önem verildiğini söyleyen Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, bu konuda son 30 yılda çok ilerleme kaydedildiğini belirtti. Son yıllarda ise organ nakli konusunda çok başarılı çalışmalar yapıldığını anlatan Prof. Dr. Çobanoğlu, bu konuda özellikle Türk hekimlerin başarısına vurgu yaptı. Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, organ nakli konusundaki gelişmelere rağmen ülkemizde organ bağışı ve farkındalığı konusunda sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğunu ve bu nedenle çok heyecanlı olduğunu söyledi. Türkiye’de organ nakli merkezi sayısının 158 olduğu bilgisini veren Dr. Kahveci, bu sayının Avrupa’daki toplam sayının yarısına yakın olduğunu söyledi. Şu anda ülkemizde 566 bin 832 organ ve doku bağış kartı sahibi olduğunu ifade eden Dr. Eyüp Kahveci, bu sayının Almanya’da 4 milyonun üzerinde, İran’da ise 2 buçuk milyon civarında olduğunu belirtti. Türkiye’nin canlı donörlerden yapılan böbrek nakli konusunda Avrupa’dan açık ara önde olduğunu söyleyen Dr. Kahveci, canlı donörlerden yapılan nakillerle ilgili olarak Batı ülkelerinden ve gelişmekte olan ülkelerden hekimlerin Türkiye’ye eğitim için geldiklerini ifade etti.

Dr. Kahveci, organ nakli aktivitesinin yüksek olduğunu, ölü donör aktivitesinin ise çok düşük olduğunu kaydetti. Dr. Eyüp Kahveci, Türkiye’de 952 kişinin kalp, 68 kişinin akciğer, bin 716 kişinin karaciğer, 20 bin 865 kişinin böbrek, 283 kişinin pankreas ve bin 287 kişinin de kornea nakli için beklediğini açıkladı.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

 

background image