“Hayata İlk Başlangıçta Önemli Bir Hemşirelik ve Ebelik Uygulaması Kanguru Bakımı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
27 Nisan 2021 | 15:34

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen, “Hayata İlk Başlangıçta Önemli Bir Hemşirelik ve Ebelik Uygulaması Kanguru Bakımı” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan'ın yaptığı etkinlikte, konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel yer aldı. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gebelik ve doğum anı bir anne için en ulvi zamanlardan birisidir. Hemşireler ve ebeler bu önemli ana şahitlik ettikleri için oldukça kutsal bir iş yapmaktadırlar” dedi.

Hemşireler ve ebelerin doğum anında adeta bir mucizeye tanıklık ettiklerini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu toplantıda, yeni doğanın yeniden en güvenli olduğu yere kavuşmasının önemi vurgulanacak. Bu vesile ile tüm ebelerin ebelik gününü kutluyorum. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’dan sonra sunumuna başlayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, “Hayata başlangıçta kanguru bakımı gerçekten çok önemli. Kanguru bakımı ilk kez 1978 yılında Hector Martinez ve Edgar Rey tarafından Colombia’da düşük doğum ağırlıklı, kuvöz ihtiyacı olan erken doğan bebeklerin vücut ısılarının korunması amacıyla uygulanmaya başlanmıştır” dedi.

“Düşük doğum ağırlıklı ve prematüre yeni doğan kanguru bakımı uygulamasının uyurken bile aralıksız yapılması önerilmektedir” diyen Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, “Annenin bireysel ihtiyaçlarını gidereceği zaman baba veya diğer aile üyeleri uygulamaya devam etmelidir” dedi.  

Uluslararası kuruluşların emzirmenin devamını sağlaması nedeniyle term bebeklerde de doğumun ilk dakikasından başlayan ve memede ilk beslenme tamamlanana kadar kanguru bakımı uygulamasını desteklediklerini anlatan Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, “Kanguru bakımı doğum sonrası erken döneme yönelik önemli kanıt temelli uygulamalar arasında yer almaktadır. Kanguru bakımı bebeğin vücut ısısını, enfeksiyondan korunmasını, uyarılmasını, anne sütü almasını güven ve sevgi ihtiyaçlarını karşılamanın etkili bir yoludur” diye konuştu.

Kanguru bakımının doğum sonu depresyon ve annenin stresini azalttığının altını çizen Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, konuşmasını şöyle noktaladı: “Prematür ve düşük doğum ağırlıklı bebeği olan annelerde tensel temas uygulaması standart bakım ile karşılaştırıldığında; tensel temas uygulanan annelerin depresyon puanlarında standart bakım grubuna kıyasla yüzde 1,04’lük bir düşüklük bulunmuştur.”

Program, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

background image