Üniversitemizde “Yunus Emre’nin İzinde” Adlı Konferans Düzenlendi
5 Nisan 2021 | 09:58

Üniversitemizin Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yıl dönümü sebebiyle düzenlediği “Yunus Emre’nin İzinde” adlı konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta Gazi Eğitim Fakültesinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tatcı sunum yaptı. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Yıldız, UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun girişimiyle 2021’in Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve Ahi Evran yılı ilan edildiğini ayrıca TBMM ve Cumhurbaşkanımızın aldığı kararlarda 2021’in “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kabul edildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Gazi Üniversitesi olarak farkındalık yaratmak ve öğrencileri bilgilendirmek adına tarihimizde önemli yer tutan bu şahsiyetleri tanıtmak için sempozyum, konferans ve paneller düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Yıldız, bu etkinliklerin devam edeceğini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Tatcı, Yunus Emre ile ilgili Cumhuriyet öncesi, sonrası ve günümüze kadar araştırmalar yapmış yazarlar hakkında bilgiler vererek sunumuna başladı. Yunus Emre’yi araştırmak isteyen öğrenci ve akademisyenlere tavsiyede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Tatcı, geçmişten bugüne birçok kaynak olduğunu ancak bu konuda araştırma yapmak isteyenlerin mevcut tüm kaynakları incelemesi gerektiğini söyledi.

Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’yi anlamak ve anlatmanın çok zorlu bir süreç olduğunu savunan Dr. Öğr. Üyesi Tatcı, “Yunus Emre’nin uzmanı olunmaz. Ancak kendisinin öğrencisi olabiliriz. Ben de onun ömür boyu öğrencilerinden biri olacağım. Bunca yıllık çalışmalarıma rağmen kendisini  anlamak adına halen gayret ediyorum” ifadelerini kullandı. Dr. Öğr. Üyesi Tatcı doktorası boyunca Yunus Emre ile ilgili tüm mevcut kaynakları inceleyerek, farklı akademisyenlerle çalışarak eserler meydana getirdiğini ve bunun için 36 yıldır araştırma yaptığını anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Tatcı, sunumuna Yunus Emre’nin hayatı, divanı ve şiirleriyle devam etti. Sunumun ardından konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

 

background image