Üniversitemizde “Akademik Yazma Seminerleri 2: Sosyal Bilimlerde ve Temel Bilimlerde İngilizce Makale Yazımında Şekil ve Üslup” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
29 Mart 2021 | 12:21

Üniversitemiz Akademik Yazma, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, “Akademik Yazma Seminerleri 2: Sosyal Bilimlerde ve Temel Bilimlerde İngilizce Makale Yazımında Şekil ve Üslup” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Akademik Yazma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Burcu Arslaner Atalay’ın yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak, Akademik Yazma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Çakır yer aldı.

Konuşmasına Akademik Yazma, Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş sürecini anlatarak başlayan Doç. Dr. Cemal Çakır, “Yabancı dil bir beceridir; fakat akademik yabancı dil ayrı bir beceridir” dedi.

Bilim dallarının temel bilimler, sosyal bilimler ve insani bilimler olarak üçe ayrılabileceğini ifade eden Çakır, şöyle devam etti: “Temel bilimlerde daha çok deneysellik vardır, nicel bilgi üretilir ve belirli bir okuyucu kitlesine dönülük olarak yapılır. Temel bilimlerde ayrıca bilginin doğrusal artışı söz konusudur. İnsani bilimlerde ise daha çok yorum vardır. İnsani bilimler çok geniş okuyucu kitlesine hitap ediyor ve dağınık bilgi üretimi vardır. Sosyal bilimler ise hem insani hem de temel bilimlerden besleniyor.”

Bilimde kesin ayrımların olmadığının altını çizen Çakır,  bütün bilimlerin birbirinden etkilendiğini söyledi. “Sosyal bilimlerde akademik yazma yaparken, öncelikle bir soyut keşif yapıyoruz ve daha sonra bunu geliştirerek teknik bir boyut oluşturuyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Çakır,  sosyal bilimlerin temel bilimler ile insani bilimler arasında bir köprü görevi gördüğünü vurguladı.

Sosyal bilimlerde çalışmalar yapan bir kişinin sadece kendi alanında okuma yapmasının yeterli olmadığına işaret eden Doç. Dr. Cemal Çakır, sosyal bilim araştırmacılarının birçok bilim dalında okuma yapması gerektiğini kaydetti.

Akademik Yazma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cemal Çakır’ın konuşmasının ardından konferans, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

background image