Tarihî ve Edebî Cephesiyle Çanakkale Zaferi Etkinliği Düzenlendi
19 Mart 2021 | 20:36

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun düzenlediği tarih ve toplum etkinlikleri kapsamında “Tarihi ve Edebi Cephesiyle Çanakkale Zaferi” paneli çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zeki Gürel ile Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden Dr. Sinan Demirtürk katıldı.

Etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Irmak, etkinliğe katılan ve desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız’a teşekkürlerini iletti. Rektörümüz, 15 Mart 1915’in Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olduğuna değinerek, ebediyete intikal etmiş şehit ve gazilerimizin ruhlarının şad olmasını diledi.

Dr. Öğr. Üyesi Zeki Gürel, Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği yüzyılda, tarihi şekillendiren muharebe olarak kayıtlara geçtiğini anlattı ve bu muharebede yer alan ulusların kendi adlarına önemli dersler çıkarttığını ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Zeki Gürel, Kurtuluş Savaşı’na giden yolda ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında Çanakkale Zaferi’nin büyük önem arz ettiğini ve bu zaferin gelecek nesillere çok iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

Dr. Sinan Demirtürk, Çanakkale Zaferi’nin küresel bir savaş olduğunu, o dönemin emperyalist güçlerinin Türk ve Müslümanlara karşı bir mücadele için orada olduklarını söyledi. Dr. Sinan Demirtürk, bu zorlu savaşta Türk-İslâm medeniyetinin tek vücut olup, emperyalist güçlere karşı tarihe geçmiş muhteşem bir zafer kazandıklarını anlattı. Dr. Demirtürk, Çanakkale Zaferi’nde Türk topçularının o yüzyılın en büyük donanmasına sahip İngiltere’ye karşı çok etkili atışlarla isabet sağladığını ve bunun altında başarılı mühendislik zekâsı olduğunu ifade etti. Dr. Sinan Demirtürk, Çanakkale Zaferi’nde askeri deha ve başarılı stratejinin büyük rol oynadığını sözlerine ekledi.

Program, konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

background image