Üniversitemizde “Afet Farkındalık Eğitimi” Konulu Hizmet İçi Eğitim Program Gerçekleştirildi
18 Mart 2021 | 16:37

 

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Afet Farkındalık Eğitimi” konulu etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen hizmet içi eğitim programı, 16-18 Mart 2021 tarihleri arasında yapıldı. Yoğun katılım dolayısıyla üç grup halinde yapılan programda, konuşmacı olarak Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü AFAD Eğitmeni Gamze Yıldırım yer aldı.

Yaklaşık 11 yıldır AFAD’da çalışmalarda bulunduğunu söyleyen Gamze Yıldırım, konuşmasının başında ‘Türkiye Afete Hazır’ projesi hakkında bilgiler verdi. “Tehlike aslında var olan olaydır. Şiddetli yağmur yağması sadece bir tehlikedir. Bu şiddetli yağmur tehlikesi bizler ve yaşadığımız çevre için bir risktir” diyen Yıldırım, “Afet, toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran; toplumun baş etme kapasitesinin yetersiz olduğu doğa, insan ve teknoloji kaynaklı olaylardır” diye konuştu.  

Dünyada yaşanabilecek ve Türkiye’yi de etkileyecek afetlerin mevcut olduğuna işaret eden Gamze Yıldırım,  Türkiye’nin başta depremler olmak üzere çığ, yangın ve kuraklık gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kişilerin e-devlet üzerinden ikamet ettikleri adreslerin deprem riski hakkında bilgi alabileceğini dile getiren Yıldırım, bireylerin afetlere her zaman için hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.

Afet öncesi, afet ve acil durum aile planının hazırlanması gerektiğini anlatan AFAD Eğitmeni Yıldırım, şöyle devam etti: “Afet sonrası ilk altı saat hepimiz için çok önemli. Afet zamanı telefonla konuşmak çok sağlıklı değil, kısa mesaj ile iletişim sağlanmasını öneriyoruz. Afetlerden etkilenmemek için en önemli unsur afete dirençli yapılarda yaşamaktır. Bunun yanı sıra ev içindeki riskler belirlenmeli. Örneğin, cam önlerinde yatak ve oturma grubu konulmasını önermiyoruz. Eğer fiziken bu mümkün değilse kalın perde ya da cam filmi gibi önlemlerle bu riski azaltmalıyız.”

Kullanılmayan eşyaların evlerde tutulmaması gerektiğini belirten Gamze Yıldırım, “Evlerdeki riskleri azaltmak için yaşadığınız alanlarda tehlike avı yapın ve hangi eşyaların sizlere zarar verebileceğini belirleyin” dedi.

Acil durum telefonlarının mutlaka öğrenilmesi gerektiğini de belirten Yıldırım, acil durum telefon numaralarının gereksiz yere aranmaması gerektiğinin üzerinde durdu. Kişilerin afet ve acil durum bilgi kartlarını hazırlamalarının önemine işaret eden Yıldırım, “Hem kendiniz hem de çocuklarınız için afet ve acil durum bilgi kartında bulunan tüm bilgileri eksiksiz doldurun. Ayrıca bu kartın bir kopyasını afet ve acil durum çantanıza koymayı unutmayın” diye konuştu.  

Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı: “Afet ve acil durum çantası mutlaka hazırlanmalı. Tahliye sırasında çıkış yolundaki engeller kaldırılmalı ve çıkış işaretleri mutlaka yerleştirilmeli. Sene de en az iki defa tatbikat yapılmalıdır. Toplanma alanları tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceğiniz güvenli alanlardır. Barınma alanları ise barınma ihtiyaçlarınızı gidermek için oluşturulan çadır ve konteynır alanlardır. Meteorolojik uyarılar sayesinde sel nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak mümkündür.”

Hizmet içi eğitim soru cevap bölümüyle sona erdi.

background image