Üniversitemizde Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 147. yıl dönümü münasebetiyle “Mehmet Akif Ersoy’u Anlayabilmek” konulu bir konferans düzenlendi. Eğitimci yazar Fatih Akbaba’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Üniversitemiz sosyal medya hesaplarından çevrim içi olarak yayınlandı.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılan etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasıyla başladı. Mehmet Akif’in yalnızca İstiklal Marşı ile hatırlanamayacağını vurgulayan Musa Yıldız, Mehmet Akif’in büyük bir devletin ve halkın yaşadığı acılara şahit olan ve bunların ıstırabını çeken bir kişi olduğunu söyledi. Mehmet Akif’in; Arapça, Farsça ve Fransızca bildiğini ve veterinerlik fakültesini birincilikle bitirerek veteriner müfettiş yardımcısı olarak göreve başladığını anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Mehmet Akif; İstanbul, Rumeli; Anadolu ve Arabistan şehirlerinde müfettişlik yaparken ilk şiirlerini yayımlamıştır. Akif’i anlayabilmek, o dönem ki İstanbul’u, Anadolu’yu, Rumeli’yi ve Arabistan’ı anlayabilmektir” dedi.
Prof. Dr. Musa Yıldız, Mehmet Akif’in millî mücadeleye destek olmak için Balıkesir’de Zağnos Paşa Camii’nde halka söylediği;
“Cihan altüst olurken, seyre baktın, öyle durdun da,
Bugün bir serserî, bir derbedersin kendi yurdunda!
Hayat elbette hakkın, lâkin ettir haykırıp ihkâk;
Sağırdır kubbeler, bir ses duyar: Da’vâ-yı istihkâk” sözünü de hatırlattı.
Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Akif’in de davası olan haklı davamızda galibiyet gayretimizin daim olması gerektiğini belirterek, “Bunun için de hepimizin tarihimizi ve tarihimizdeki önemli isimleri, Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, idrak etmeli, doğru anlayıp hayatımıza tatbik etmeliyiz” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından eğitimci yazar Fatih Akbaba’nın sunduğu konferansa geçildi. “Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için buradayız” diyen Fatih Akbaba, Mehmet Akif Ersoy’un doğum yıl dönümünde, şairin hayatına ait bilinmeyenleri anlattı.
Akbaba "Akif'i anlayabildik mi?" diyerek millî şaire gösterilmesi gereken saygı ve sevgiyi vurguladı. Akif'in bütün hayatı boyunca, yokluk içinde yaşaması, ancak buna rağmen her zaman insanlara yardım etmek için elinden geleni yaptığını söyledi. Akbaba, "Mühim olan Mehmet Akif'in şiirlerini iyi okumak değil, fikrî ve sosyal dünyamızda Akif'in fikirlerinden hangi izler taşıdığımızı sorgulanmasını yapmaktır. Hepimiz isteriz ki Akif gibi bir çocuğumuz olsun. Bunu isteyebilmek için önce Emine Şerife Hanım gibi bir anne, Tahir Efendi gibi bir baba olmak gerekmektedir" dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından eğitimci yazar Fatih Akbaba’nın sunduğu konferansa geçildi. “Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için buradayız” diyen Fatih Akbaba, Mehmet Akif Ersoy’un doğum yıl dönümünde, şairin hayatına ait bilinmeyenleri anlattı.
Araştırma Üniversitesi İzleme ve Değerlendirme Kurulu İlk Toplantısı Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu Ziyaret Etti
Gazililer Başöğretmen İçin Koştu
URAP 2023-2024 Türkiye Sıralamasında Üniversitemiz Devlet Üniversiteleri Arasında 7. Oldu
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.